Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det förekommer stöld och en svart marknad där man säljer kött vidare till restauranger” säger Lars Greger (MP) ordförande i miljönämnden i Södertälje.

Organiserad brottslighet bakom köttstölder – nu kontrolleras restaurangernas kvitton

Uppdaterad
Publicerad

Flera restauranger i Stockholms län har det senaste året fått förbud att servera kött när de inte kunnat visa kvitton. Nu fokuserar Södertälje kommun på att kontrollera köttets ursprung under sina livsmedelskontroller.

– Det finns en svart marknad där man säljer kött vidare, säger Lars Greger (MP) ordförande i miljönämnden.

Svensk handel uppskattar att det stjäls varor för cirka 4,5 miljarder inom dagligvaruhandeln årligen och att den mest stöldbenägna varan är kött. Men hur mycket kött som faktiskt stjäls årligen och hur mycket det ökat senaste året är svårt att säga då långt ifrån alla stölder anmäls till polisen.

– Vi kan med all säkerhet säga att siffran inte har minskat, utan problemet har snarare blivit större, säger Viktor Schmidt, presschef på Svensk handel.

Hoppas minska efterfrågan på stulet kött

Södertälje är en av flera kommuner i Stockholms län som det senaste året valt att fokusera lite extra på spårbarheten när de genomför livsmedelskontroller på till exempel restauranger. Förhoppningen är att efterfrågan på stulet kött ska minska när restauranger som inte kan uppvisa kvitton straffas i form av förelägganden eller förbud att servera kött. Hittills i år har 15 förelägganden eller förbud gjorts kopplat till spårbarhet på livsmedel i Södertälje.

Lars Greger (MP) är ordförande för miljönämnden och säger att Södertälje kommun är vana att tillsammans med andra myndigheter jobba med problem kopplade till kriminalitet och brottslighet.

– Det kan nog göra att vi är mer produktiva på det här området än vad vissa andra kommuner är.

Hör mer i videon ovan om köttstölder kopplat till organiserad brottslighet och hur kommunen tänker kring livsmedelskontrollerna.

Så ser det ut i andra kommuner i Stockholms län

Botkyrka: ”Det vi har uppmärksammat under det senaste året på några restauranger är kött som är omärkt eller ligger i typ en plastpåse. När vi frågat var köttet kommer ifrån får vi svaret att det inte hör till restaurangen utan är för privat bruk. Detta försvårar såklart våra kontroller då vi inte alltid vet om livsmedlet hör till verksamheten eller inte. Det blir svårt att förbjuda något när de säger att det är privat”

Upplands-Bro: ”Området livsmedelsfusk är tyvärr väldigt brett och troligtvis väldigt omfattande. Där det finns ekonomiskt incitament förekommer också denna typ av brottslighet när straffskalan generellt sett är väldigt låg och vinningen större”

Stockholm: ”Det är svårt att säga om köttstölder har ökat men det uppmärksammas mer nu, och vi har fått indikationer från handeln att så är fallet”

Österåker: ”Vi får ofta till oss från handlare om just köttstölder där en viss sorts kött försvunnit ut genom kassorna utan att betala. Handlarna tror att det numera handlar mer om beställningar, från att tidigare varit stölder där köttet krängdes genom att åka runt och knacka på hos restaurangerna”

Sundbyberg: ”Spårbarhet och redlighet har ökat som fokus de senaste åren och livsmedelskontrollen i Sundbybergs stad har utfört kontroller med fokus på ursprungsmärkning”

Sigtuna: ”Vi har inte några speciellt utpekade fokusområden i år på våra kontroller. Gällande spårbarhet har vi tidigare år prioriterat kontroll kring exklusivare delar som oxfilé, parmesan etc. I och med butikernas larm om köttstölder så har vi i år utökat den delen av vår kontroll till att omfatta kött överlag”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.