Hall gör magiska fängelsebestick. Foto: SVT

Oslipbara bestick succé för Hall

Uppdaterad
Publicerad

Bra att äta med – svåra att skada någon med. De säkerhetsanpassade besticken som tillverkas av de intagna på Hallanstalten har blivit en liten framgångssaga.

Produktionen drog igång efter sommaren och nu har besticken köpts av uppemot hälften av de svenska anstalterna. Även en del rättspsykiatriska avdelningar har hört av sig.

Svår att slipa

Säkerhetstänket har lett till en lite udda design med hål i både skaft och knivblad. Fackverkskonstruktionen gör att det går åt mindre plast i tillverkningen. Besticken blir hårda, men samtidigt svåra att slipa.

– Vi har haft en mängd situationer totalt sett i Sverige där man slipar bestick för att skada andra eller främst för att skada sig själv, säger kriminalvårdsinspektör Erik Lambis.

”Produkt vi själva tagit fram”

Anstalten har tillverkat säkerhetsanpassade bestick förr. Men tidigare modeller var för veka och därmed mindre trevliga att äta med och dessutom gick det åt mycket mer plast i tillverkningen.

– Vi ville göra ett bestick som hade mindre miljöpåverkan, att vi använder mindre plast, säger Henrik Bergström som är produktionsledare på Hall och upphovsman till besticken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer