Leif Östling, tidigare vd för Scania och ordförande för Svenskt näringsliv. Foto: Janerik Henriksson/TT

Östling ångrar kritiserad intervju

Uppdaterad
Publicerad

Scanias tidigare vd Leif Östling ångrar nu att han deltog i en uppmärksammad intervju på sajten Swebbtv.

– Jag gjorde väl ingen riktig research innan intervjun, säger han till Expressen.

Scanias tidigare vd Leif Östling hamnade i blåsväder efter att ha uttalat sig om invandring från Afrika och Mellanöstern i en intervju på sajten Swebbtv. Nu säger han till Expressen att han ångrar sin medverkan.

– Ja, det var inte helt bra med tanke på hur det har rullat runt, säger Leif Östling.

I intervjun pekade Leif Östling bland annat ut en nationalitet som, enligt honom, hade svårt att utföra sitt jobb på Scania. Han sade också i intervjun att ”vi har tagit in för mycket folk utifrån”.

Uppmärksammas i ryska medier

Enligt Expressen har Östlings uttalande tagits upp av bland annat ryska RT (tidigare Russia Today) och nyhetsbyrån Sputnik, vilka beskrivits som president Vladimir Putins propagandainstrument.

– Det var olyckligt. Det hade jag ingen aning om att det skulle hamna där när jag blev intervjuad. Jag är ingen vän av Putin, tvärtom. Jag är väldigt kritisk, säger Leif Östling till Expressen.

Tvingades lämna styrelseuppdrag

Uttalandena i intervjun fick Scanias ledning och fack att ta avstånd och Östling tvingades också bort från sitt uppdrag som ordförande för Södertälje science park.

Leif Östling var vd för Scania från 1994 till 2012. Han var också ordförande för Svenskt näringsliv 2016–2017. Han avgick från ordförandeposten efter sina uppmärksammade uttalanden i samband med den så kallade paradisläckan.

Östling avslöjades ha miljontillgångar i lågskattelandet Malta och i en intervju med SVT:s Uppdrag Granskning sade han ”Vad fan får jag för pengarna?”, i samband med att han resonerade om skattetrycket i Sverige och all skatt han betalar här. Kritiken mot uttalandet blev massiv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.