Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör SVT:s meteorolog Per Stenborg om värmen: ”Något vi får vänja oss vid” Foto: SVT

Ovanligt varm december i Södertälje

Uppdaterad
Publicerad

I december har det varit ovanligt varmt i Södertälje. Och med dryga tre grader över genomsnittstemperaturen historiskt landar månaden på topp tio sedan mätningarna startade.
– Det är en tydlig trend vi ser med varmare vintrar och något vi får vänja oss vid, säger SVT:s meteorolog Per Stenborg.

Medeltemperaturen i december landade i Södertäljes mätstation hos SMHI på +2,3 grader, vilket kan jämföras med genomsnittstemperaturen sedan mätningarna startade 1909 som ligger på -0,8 grader. Alltså dryga tre grader över det normala. Detta ger en tionde plats som varmaste december sedan mätningarna startade. Det visar färska siffror från SMHI:s mätstation i Södertälje.

Toppnotering december 2015

Trenden visar att utvecklingen går mot en varmare medeltemperatur under vintermånaderna även om det finns undantag som till exempel december 2010 som var den kallaste sedan 1909.

Även toppnoteringar för maxtemperatur har slagits allt oftare de senaste åren. Rekordet för december är från den 20 december 2015 då det var +13,0 grader i Södertälje. Toppnoteringen för december 2019 slogs i måndags, dagen före nyårsafton, då +10,0 grader uppmättes.

Se SVT:s meteorolog berätta mer om det varma vädret i december, om kylan kommer i januari och om vi får vänja oss vid varma vintrar framöver i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer