Tobias Fredricson, trädgårdsmästare på Tom Tit, odlar till projekt om hållbar matkonsumtion. Foto: SVT

Glöm portioner och kalorier – han mäter näring per kvadratmeter

Publicerad

”Hur stor plätt gör dig mätt?” är ett projekt som Tom Tits Experiment haft under sommaren. Syftet är att visa hur mycket näring man får ut av en gröda som vuxit på en kvadratmeter jordbruksmark.

– Det finns 2 200 kvadratmeter jordbruksmark per person på jorden, och det är stort och lite ogreppbart, så jag kokade ner det till en kvadratmeter. Och då kan jag se hur många kvadratmeter jag åt till middag igår till exempel, säger Tobias Fredricson, trädgårdsmästare på Tom Tits Experiment.

”Hur stor plätt gör dig mätt?” är ett samarbete med Jordbruksverket och en del av ett större projekt; ”Maträtt”. Det riktar sig till högstadielärare i exempelvis biologi och i september ska framför allt Södertäljes lärare få ta del av resultatet av Tom Tits kvadratmeterprojekt. Syftet är att förmedla kunskap om hållbar matkonsumtion och produktion.

– I affären går det fortare att räkna upp de produkter som bonden inte har varit inblandad i av maten man köper, än de som bonden är inblandad i. Det här är ett sätt att lyfta blicken för vad det är vi äter och var det kommer ifrån.

Grödor ger mer näring än kött

Tobias Fredricsons uppgift har varit att välja ut ett antal grödor att plantera och sammanställa näringsvärdet på dem. Han har även jämfört det med hur mycket näring man får ut av kött från exempelvis en ko som betat på en kvadratmeter, men konstaterat att man får ut mer näring av grödorna.

– Det är ju bättre för ”hushållsekonomin” om man äter korn, som har 56 gram protein per kvadratmeter jämfört med om man äter nötbog som man får ut 4,2 gram av.

Så vad är mest hållbart?

– Ja, vad är hållbar konsumtion? I dagens odlingssystem sprider man ut gödsel för att ge växterna näring, och kon betar på mark som ändå lämpar sig mest för djurfoder än grödor för människor, så det är en komplex fråga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.