Se hur Susanne Karlsson får till arbetsdagen från sitt köksbord: ”Man blir väldigt fokuserad”. Foto: SVT

Susanne fortsätter jobba från sitt köksbord: ”Blir fokuserad”

Uppdaterad
Publicerad

Volkswagen i Södertälje är ett av alla företag där många har jobbat hemifrån i ett halvår.

– Jag är förvånad över hur bra det går, säger medarbetaren Susanne Karlsson.

Sedan mitten av mars har de allra flesta av de 600 anställda på Volkswagen group i Södertälje och Nykvarn i huvudsak jobbat hemifrån.

Susanne Karlsson uppskattar särskilt att slippa allt resande i jobbet som tar mycket energi.

– Och så tycker barnen att det är skönt att jag är hemma mycket mer, säger hon.

Nya insikter om hur en jobbdag kan se ut

Det mer eller mindre påtvingade hemarbetet har, enligt Volkswagens kommunikationschef, bidragit med många lärdomar kring framtida arbetssätt.

– Vi upplever att vi har vunnit mycket på att få testa alla digitala lösningar ordentligt under den här tiden, säger Marcus Thomasfolk, kommunikationschef Volkswagen group. Det har på det stora hela fungerat väldigt bra.

Marcus Thomasfolk, kommunikationschef Volkswagen group Sverige, tror att en stor andel digitala möten är här för att stanna. Foto: SVT

Går det verkligen att jobba lika effektivt hemifrån?

– Enligt den medarbetarundersökning vi har gjort är svaret ja. Det som är viktigt är att man har täta avstämningar med sin chef, säger Marcus Thomasfolk.

Susanne Karlsson håller med.

– Ja det går. Men det kräver att man är organiserad och att man tar ansvar för att hålla sig ajour. I bilbranschen händer det väldigt mycket hela tiden, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.