Parkeringsböter till bilmålvakter är en förklaring till de obetalda skulderna. Foto: TT

Parkeringsböter som aldrig betalas – 10 miljoner minus för kommunen

Uppdaterad
Publicerad

Sedan 2009 har närmare 11 miljoner kronor i parkeringsanmärkningar aldrig betalats in till Södertälje kommun. Nu vill tekniska nämnden att kommunen inte längre ska räkna med att få in pengarna.

Södertälje kommun har fodringar för parkeringsböter, alltså väntande inbetalningar, som har staplats på hög sedan 2009. Fram till 2018 handlar det om cirka 10,7 miljoner kronor som inte har betalats in.

Nu föreslår samhällsbyggnadskontoret att kommunen ska räkna in förlusterna i årets resultat.

– Vi behöver värdera våra tillgångar och skulder försiktigt, säger Vivian Ichu, ekonomichef på samhällsbyggnadskontoret.

Bilmålvakter del av problemet

I förslaget till kommunfullmäktige står det att en anledning till att betalningsanmärkningarna inte har betalats in är för att de har utfärdats till så kallade bilmålvakter, alltså personer som står som ägare till en bil utan att vara den som egentligen använder den.

Regeringen vill se ett hårdare tag mot bilmålvakterna och just nu pågår en omfattande översyn för att sätta stopp för den kriminella verksamheten. Utredningen förväntas vara klar i september 2020 och är efterlängtad på samhällsbyggnadskontoret i Södertälje.

– Vi ser fram emot regeringens utredning om fordonsmålvakter, säger Vivian Ichu.

Hoppas fortfarande få in pengarna

Men hoppet om att få in betalningarna återstår i Södertälje.

–  Vi är mer aktiva nu med att försöka driva in skulder i ett tidigare skede och vi kommer ha fortsatt efterbevakning för att se till att betalningar kommer in, säger Vivian Ichu.

Beslutet om nedskrivningen kommer tas upp i kommunfullmäktige på måndag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.