Pernilla och Ranim ger parkourparken ett lyft

Uppdaterad
Publicerad

Nyanlända Ranim Naablsi och Pernilla Westerlund från Järna tror inte att deras vägar hade korsats om det inte vore för konstprojektet UT-TRYCK. Tillsammans med ett gäng andra tjejer förvandlar de nu parkourparken.

– Va? Går du också på Wendela Hebbes gymnasium?

Pernilla Westerlund brister ut i skratt. Hon har precis förklarat varför hon inte tror att hon och jämnåriga Ranim Naablsi som är nyanländ från Syrien och bor i Brunnsäng, skulle ha träffats om det inte vore för projektet som båda gått med i.

Den främsta orsaken, enligt Pernilla, är att de inte går på samma skola. Men kort därefter visar det sig att det är just det dem har gjort det senaste läsåret gått på samma skola.

– Jag har aldrig aldrig sett dig, säger Ranim Naablsi och både skrattar ikapp.

Tar plats i offenliga rummet

Konstprojektet UT-TRYCK är ett samarbete mellan Grafikens hus, Ung Fritid och konstnären Saadia Hussain. Målet är att få unga Södertäljetjejer att ta mer plats i det offentliga rummet. Ett 15-tal deltagare är nu med i en kollektiv målarverkstad där de ska färglägga den betonggrå parkourparken.

– Vi bryter isoleringar i det här projektet genom att olika homogena grupper får mötas. Vår ambition har varit att hitta tjejer från olika håll i Södertälje som här får ett tredje rum och kan skapa ett projekt ihop med ett gemensamt mål, säger Saadia Hussain, konstnärlig ledare i projektet.

”Kollektivt konstverk”

Och tjejskaran är en salig blandning, några av dem är nyanlända från Syrien och Somalia och andra är födda och uppvuxna i Södertälje och Järna.

– Det är ett kollektivt konstverk, så ingen pelare är dedikerad till en person utan alla har hjälpt till och byggt på varandras verk, säger Saadia Hussain och tillägger:

– Det kollektiva arbetet handlar om demokrati, att man skapar ihop och att det finns regler, begränsningar och utmaningar i att man tycker olika och har olika smaker.

Synliggöra tjejer

Att projektet är riktat till enbart tjejer var ett medvetet val och ett bra sätt att lära känna staden på för Södertäljes nya kulturinstitution, Grafikens hus vd.

– Vi pratade med Ung Fritid som berättade att tjejer i Södertälje inte är på fritidsgårdarna i samma utsträckning som killarna. Och man har verkligen uttalat att man vill jobba med jämställdhet. Så i den här dialogen såg vi ett gyllene tillfälle att lära känna Södertälje genom unga tjejer, synliggöra de i det publika rummet, säger Nina Beckmann.

Nya vänner

För Ranim Naablsi har det varit värdefullt på flera plan.

– Jag visste inte att jag skulle lära känna så fina människor genom det här projektet, säger hon och blickar på Pernilla Westerlund som omfamnar henne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.