Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Strävar efter den perfekta pizzan – följ med till matälskaren Jens i Nykvarn. Foto: Maja Flygt/SVT

Allt fler skaffar pizzaugn: ”Jag gillar nörderiet”

Uppdaterad
Publicerad

Pizzaugnar tar plats bredvid grillen i allt fler svenska trädgårdar. Flera återförsäljare som SVT varit i kontakt med ser en ökad åtgång och ett stort intresse för de heta ugnarna.

En som tidigt fastnade för att baka napolitanska pizzor hemma är amatörkocken Jens Karström i Nykvarn. Hemma hos honom står pizzaugnen redo nästan varje söndag och han är långt ifrån ensam om att frestas av trenden.

-  Det har blivit väldigt populärt och det finns väldigt mycket större tillgång till information och hur man gör allting nu, säger han.

Ökad försäljning

Enligt bland annat Netonnet, K-rauta och Elgiganten har försäljningen av pizzaugnar ökat rejält de senaste åren och inför sommaren.

”På tolv månaders basis har försäljningen av pizzaugnar hos K-Rauta ökat med 144 procent”, skriver kommunikationsansvarig på Kesko, som har varumärket K-rauta, i ett mejl till SVT.

– När jag började fanns det inte så många olika pizzaugnar att välja på, men det finns ju hur mycket som helst på marknaden nu, säger Jens Karström, som också driver ett eget matkonto på Instagram där han delar med sig av familjens middagar.

Se när han använder sin pizzaugn för att försöka få den perfekta pizzan i videoklippet ovan.

Missa inte heller Jens Karströms tips för den bästa hemlagade pizzan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.