Ingen parmesan på pizzan. Foto: TT

Pizzeria uppmanas att ”sluta vilseleda” sina kunder

Uppdaterad
Publicerad

En pizzeria i Salems kommun lurar kunderna med sin meny. Det säger kommunen efter en livsmedelstillsyn. Nu hotas de att betala vite om menyn inte ändras.

Pizzerian får kritik för sin meny i fyra punkter. Man lovar kunderna parmaskinka, men använder lufttorkad skinka.

Man använder sig också av salladsost i stället för fetaost, torkat ostpulver i stället för parmesanost och skriver dessutom att man har älgkött när det inte ens fanns att hitta när kontrollen gjordes.

Sluta luras

Kommunen skriver i sitt beslut att pizzerian måste ”sluta vilseleda konsumenterna genom att ha ingredienser på menyn som inte finns i verksamheten eller är utbytta mot billigare alternativ”.

För att det till exempel ska få kallas parmaskinka måste skinkan ha tillverkats i en viss del av provinsen Parma. Beteckningen är ursprungsskyddad. Liknande regler gäller även parmesanost.

Kan tvingas betala

Kommunens bygg-och miljöenhet har gjort flera kontroller, och nu hotas pizzerian att betala vite på 5.000 kronor för varje gång man upptäcker att inget gjorts åt menyn. Ett så kallat föreläggande med löpande vite.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.