Plastikkirurgskliniken i Södertälje fick verksamhetsförbud under torsdagen. Foto: SVT

Efter polistillslag: Plastikkirurgs klinik tvingas stänga

Publicerad

En plastikkirurgs klinik i Södertälje tvingas stänga då de bedrivit sin verksamhet i en kontorslokal utan att ha haft bygglov. Polisen kallades till platsen efter att Södertörns brandförsvar konstaterat att lokalen inte var brandsäker.

I torsdags fick plastikkirurgs kliniken verksamhetsförbud av kommunen då lokalerna inte godkänts, vilket Aftonbladet var först med att rapportera.

Var inte brandsäkert

På platsen hittades bland annat syrgastuber som varit installerade på ett osäkert sätt, vilket gjorde att man tillkallade Södertörns brandförsvar till platsen som kom fram till att det inte var brandsäkert.

Det visade sig att även röntgenapparat saknade tillstånd, vilket gjorde att man beslag tog den.

Utreder patientsäkerhet

Nu håller Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, på att utreda om vården som bedrivits på kliniken utgjort en fara ur en patientsäkerhetssynpunkt.

– Ivo har fått in upplysningar kopplat till verksamheten. Vi fick även klagomål från patienter som vi såg allvarligt på. Därför fattade Ivo beslut om att inleda en tillsyn omgående, skriver Ivo i ett mejl till SVT.

De har även påbörjat en utredning om läkarens yrkesutövning efter att han i våras blivit dömd för vållande till kroppsskada och sjukdom i tingsrätten. Men den domen har inte vunnit laga kraft än.

Miljökontoret på Södertälje kommun och brandförsvaret tittar också närmare på ärendet.

SVT har sökt kliniken men inte fått något svar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer