Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Piloten som enligt schemat varit flera kilometer upp i luften när han hjälpte sin far.” säger SVT:s reporter, Aida Arslanovic, i videon. Foto: SVT

Polis, advokat och pilot – så avslöjades miljonbedrägeri i assistanshärvan

Publicerad

Åtta familjemedlemmat åtalas för omfattande fusk med assistansersättning – totalt runt sex miljoner kronor. Nu har rättegången för den omfattande assistanshärvan i Södertälje fått ett startdatum.

I videon går SVT:s reporter igenom hur miljonbedrägeriet avslöjades.

Åtalet väcktes i december förra året, men rättegången inleds först den 23 september. I och med att ingen sitter häktad är det inte ett prioriterat mål att ta upp.

Jobbat samtidigt

Familjen åtalas för att ha fuskat till sig pengar i över fyra års tid. Enligt förundersökningen ska syskonen ha hjälpt sin sjuka pappa med assistans, men i själva verket jobbade de på annat håll menar åklagaren.

Ett av syskonen, som är advokat, misstänks ha varit på förhandling samtidigt som han menar att han utfört assistans hos pappan i Södertälje.

Rättegången kommer pågå i 18 dagar.

Samtliga åtalade nekar till brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.