Polisforskaren Patrik Thunholm tycker att det är oförståligt att de tillnykringsplatserna på sjukhuset inte används mer. Foto: Karin Fallenius/SVT

Polisforskare: ”Lagen är glasklar – arresten ska vara absolut sista alternativet”

Uppdaterad
Publicerad

När berusade personer omhändertas av polisen är lagen är glasklar med att arresten ska vara det absolut sista alternativet, enligt polisforskaren Patrik Thunholm som undervisar på Södertörns högskola. Men SVT:s granskning visar att många berusade i Södertälje hamnar i arresten.

Sju av tio berusade som omhändertas av polisen i Södertälje hamnar i arresten – trots att de inte är utåtagerande och trots att det sedan tre månader tillbaka finns tillnykringsplatser på sjukhuset. Det visar en granskning som SVT Nyheter Södertälje har gjort.

Stora skillnader nationellt

Mönstret syns även på nationell nivå och det finns stora regionala skillnader, enligt Patrik Thunholm. I Stockholm får fler vård jämfört med till exempel Skåne där många berusade hamnar i arresten.

– Konsekvensen blir att lagstiftningen tillämpas olika beroende på var du bor i landet. Beroende på vilka förutsättningar som finns där så kan du föras antingen till arrest eller vård.

I Södertälje har man inom polisen jobbat hårt för att få till en förändring till det bättre, men man menar att det tar tid för förändringsarbetet att helt sätta sig.

Förändring inom poliskulturen

Det kan finnas flera anledningar till att lagen inte tillämpas så som den är tänkt, menar Patrik Thunholm. Och det är upp till polisen att se om det behövs en kulturell förändring i myndigheten eller ett tydligare ledarskap i frågan.

– Här handlar det ytterst om polispatrullerna som ska fatta besluten. Om det då krävs en kulturell förändring eller att ledarskapet tydligare ska kliva in.

Många av de personer som omhändertas av polisen när de är för berusade brukar kategoriseras som socialt marginaliserade män med alkoholproblem. Patrik Lundholm har själv arbetat som polis och minns hur han som ung aspirant stötte på en äldre kollega som jämförde vissa människor med sopor. Idag tror han att situationen har ändrats men ser attityden som mycket problematisk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.