• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en lantbruksfastighet i Kungshult i Eslövs kommun. Alla i området uppmanas gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Salempolitikerna Björn Wivallius (S) och Lennart Kalderén (M) har vitt skilda uppfattningar om utformningen av en ny idrottshall i kommunen. Foto: SVT

Politiker i bråk om idrottshall i Salem

Uppdaterad
Publicerad

Ett stenkast från Salem centrum vill de styrande politikerna bygga en skola. Man vill också ha en idrottshall som ska vara till för både skolans elever och föreningslivet.
Men det vill oppositionen inte veta av.

Oppositionen är inte emot byggandet av en skola på Fågelsången. Och inte heller en tillhörande idrottshall.

Men man vill inte att det ska bli en fullstor hall, som ska kunna nyttjas av föreningslivet.

Istället vill man ha en multihall, på någon annan plats, med tillhörande löparbanor och en fotbollsplan.

Skilda visioner

– För att koncentrera idrotten, och samtidigt få plats för pensionärsföreningar och andra ska kunna ta del av möteslokaler. Det är sådan brist på möteslokaler i kommunen att folk sitter hemma hos varandra istället, Björn Wivallius (S) gruppledare i kultur-och fritidsnämnden i Salem.

– Att bygga en jättestor multiarena för att vi ska nå elitserien och lägga dubbelt så mycket pengar, det är inte vår melodi. Det kostar för mycket, säger Lennart Kalderén (M), kommunstyrelsens ordförande i Salem.

Problemet som socialdemokraterna har med planerna är trafiken som följer med att låta föreningslivet nyttja idrottshallen. Man menar att buller och parkeringsbråk blir resultatet i vad som idag fortfarande är ett tyst naturområde.

Att Fågelsången har ett framtida parkeringskaos i sikte är helt enkelt inte sant, menar moderatledaren:

– Nej, det kommer att bli ungefär 50 parkeringar utefter infartsvägen så vi håller de parkerade bilarna borta från själva skolan.

Grannar missnöjda

Redan när förslaget om en nybyggd skola kom på tapeten rörde det upp känslor. Boende i området har skrivit protestlistor.

– Jag tycker att det finns bättre alternativ. De här områdena är ju orörda. Man ska väl hellre bygga i centrum och inte i periferin, säger Salembon Han Teck Fong.

Magdalena Szopik är en av de som bor i området som inte gillar byggplanerna. Foto: SVT

– När det lugna och gröna försvinner och det blir mer trafik kan ju värdet gå ner på de villor och bostäder som finns här. Jag tycker att man hade kunnat bygga skolan någon annanstans, säger Magdalena Szopik som också bor i området.

”Måste bygga för framtiden”

Känner du att du har lyssnat på dem?

– Vi har lyssnat på dem när det gäller att lägga om vägen. När det gäller skolan måste vi bygga för framtiden, säger Lennart Kalderén.

Planerna med hallen kommer med största sannolikhet att klubbas igenom under budgetfullmäktige på torsdagskvällen.

Allt väntas vara färdigbyggt 2021.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer