Systerstadsavtalet innebär enligt kommunen ”vänskapliga utbyten och samarbeten”. Foto: TT

Politisk splittring kring Kina-samarbete

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen diskuterades systerstadsavtalet med kinesiska Wuxi. SD, V – och för första gången – även M ställer sig nu kritiska till avtalet. ”Det ger varken Södertälje eller Wuxi någonting”, säger Marita Lärnestad (M).

Systerstadsavtalet mellan Södertälje kommun och den kinesiska staden Wuxi, som under fredagen togs upp på kommunstyrelsens möte, har funnits sedan 2007.

Moderaterna nu kritiska

Medan Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna även tidigare har varit emot samarbetet ställer sig nu även Moderaterna kritiska till en förlängning av avtalet.

– Vi röstade under vårt medlemsmöte i onsdags och en majoritet ville inte se en förlängning av det här, säger Marita Lärnestad (M).

Varför har Moderaterna ändrat ståndpunkt?

– Efter sju år ställer sig många moderater frågan: Vad har det här givit Södertälje? Inte så mycket, kom de flesta fram till, säger Marita Lärnestad.

Liberal ser ohelig allians

På Twitter skriver Mats Siljebrand (L): ”En ny ohelig allians skådades i kommunstyrelsen i dag, då SD, V och M gick emot ett förnyat systeravtal med kinesiska Wuxi.” Även för kommunstyrelsens ordförande Besim Aho (S) kom Moderaternas nej som en överraskning.

– Det är ytterst förvånande. Moderaterna har ju varit med hela tiden och det här kom mycket plötsligt, säger Besim Aho (S).

– Det var en lika stor överraskning för mig att vi skulle landa i det här, säger Marita Lärnestad. Men vi har inte suttit i diskussioner med SD och V utan kommit fram till det här på egen hand. 

Olika bilder av näringslivets hållning

Ett starkt argument för att förlänga avtalet är, enligt Besim Aho, att Södertäljes näringsliv är positivt inställda till det.

– Framförallt Astra Zeneca upplever att samarbetet är meningsfullt, säger han.

Besim Aho tycker att det är märkligt att Moderaterna som säger sig vara näringslivsvänliga i det här fallet går emot näringslivet.

– Läste man underlaget så var Astra Zenecas utlåtande svagt, säger Marita Lärnestad. Vi upplever att det är oklart om samarbetet har givit Södertälje och Wuxi någonting över huvud taget, säger hon.

När kommunfullmäktige möts nästa gång, i mitten av december, kommer de att fatta beslut om huruvida det ”Sister city”-avtalet med Wuxi ska förlängas fram till 2020 eller inte. De partier som är positiva har fortfarande flest mandat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer