Var fjärde kurator har ansvar för över 800 elever. Foto: TT

Pressade skolkuratorer hinner inte med jobbet

Uppdaterad
Publicerad

Fackförbundet SSR larmar om en allt mer pressad situation för skolkuratorer – med allt för stora elevgrupper.

– Elevunderlaget är stort och det finns hela tiden en mängd ärenden som behöver jobbas med akut, säger Daniel Kriegelstein på Rosenborgsskolan i Södertälje.

Många skolkuratorer upplever att den största delen av arbetstiden går åt till akuta frågor och att man inte hinner med det förebyggande arbetet, det visar en ny undersökning av Novus och Akademikerförbundet SSR.

En slutsats av undersökningen är att ansvar för högst 300 elever är en gräns för när skolkuratorer upplever att de kan göra ett gott arbete. Men i Stockholm har var fjärde skolkurator ansvar för över 800 elever och drygt en av tio har ansvar för över 1000 elever.

– Det är helt oacceptabelt, säger Heike Erkers, ordförande för Akademikerförbundet SSR.

Södertäljekuratorn har 800 elever

Daniel Kriegelstein är kurator på Rosenborgsskolan i Södertälje. Han ansvarar för skolans cirka 800 elever, och med en så stor elevskara är det svårt att hinna med annat än akuta ärenden.

– Elevunderlaget är stort och det finns hela tiden en mängd ärenden som behöver jobbas med akut, det är allt från kränkningar till akut dåligt mående, säger han. 

Kollegorna är ett stort stöd i att upptäcka om ett barn mår dåligt.

– Jag får in väldigt mycket signaler från verksamheten, men jag själv har väldigt svårt att se alla 800 elever naturligtvis, säger Daniel Kriegelstein.

Behov av samtal om sex och nätmobbning

Och de akuta situationerna som uppstår tar ständigt tid från det förebyggande arbetet kring barnens hälsa.

– Att prata om sex och samlevnad, psykisk ohälsa eller nätmobbning är sådant som alla skolkuratorer vill göra mycket mer av.

Han tycker att det finns mycket att göra. Att minska elevunderlaget till max 300 barn per kurator är en viktig åtgärd.

Han vill också se att lagen skärps. I dag säger lagen att skolelever ska ha ”tillgång till” kurator – en allt för vag formulering enligt Daniel Kriegelstein.

– Det här är till för våra barn och våra unga, de ska inte behöva falla offer för att vi inte är tydliga och tar deras hälsa på allvar, säger han.

Lagen följs inte

Efter en skärpning av skollagen 2011 ska alla elever ha tillgång till kurator, skolläkare, skolsköterska och psykolog. Men så ser det inte ut i verkligheten. Var tredje skolkurator i Stockholms län säger att lagen inte uppfylls.

– Det är allvarligt att arbetssituationen för skolkuratorer är så pressad i ett läge då den psykiska ohälsan bland unga ökar, säger Heike Erkers.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.