Hör Esme Öztürk berätta om arbetet på äldreboendet. ”Jag känner mig pigg och stark” Foto: Maja Flygt/SVT

Projekt för att få utrikesfödda i arbete får fortsättning

Uppdaterad
Publicerad

Det senaste året har 22 utrikesfödda kvinnor via ett projekt hos Telge Tiillväxt och Södertälje kommun fått chansen att provjobba inom vård- och omsorg i Södertälje. Resultatet blev att 14 gått vidare till jobb och att sju av dem kommer att få läsa till undersköterska på arbetstid.

Resultatet ses som väldigt lyckat och nu ska projektet befästas som ett ordinarie arbetssätt inom kommunen.

Arbetslösa unga vuxna och utrikesfödda kvinnor ska via ett urvalsförfarande få chansen att jobba inom vård och omsorg under tre till fyra månader för att sedan jobba lika lång tid på riktigt. Om allt fungerar bra erbjuds deltagarna en visstidsanställning.

– Det här är inte bara en vinst för de arbetslösa som fått jobb, vi har också hittat en mycket framgångsrik modell för personalförsörjning, säger Mats Karlsson, resultatområdeschef  på omsorgskontoret i ett pressmeddelande.

Se videon från när SVT träffade Esme som fick testjobba på ett äldreboende.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.