Foto: SVT

Unga tjejer mår sämre än killar – press på att se bra ut påverkar

Uppdaterad
Publicerad

Många ungdomar lider av ökad psykisk ohälsa, visar en ny undersökning. Och generellt uppger tjejer att de mår psykiskt sämre än killar.

Norajthe Noory, 13 år, tror att pressen på tjejer att se bra ut är en förklaring till att det är skillnad på hur unga killar och tjejer mår idag.

SVT träffar henne i Tjejhuset i Södertälje där tjejer samlas för att umgås och ha trevligt. Här kan de pyssla, läsa en bok, göra läxor och äta mellanmål efter skolan. Förutom att det är kul att träffa vänner och personal här kan det också fungera förebyggande när man inte mår bra.

– Man kan säga att det här har förändrat mig, att jag numera säger vad jag egentligen känner, säger Norajthe Noory om att komma hit och prata om sina känslor med andra.

Lena Linde som är verksamhetsansvarig på Tjejhuset tror på möten och samtal.

– Ja, det behöver inte vara så stora grejer om man ska jobba förebyggande och mötas innan det blir stora svårigheter, säger hon.

Ökad psykisk ohälsa

I Stockholmsenkäten, som görs i majoriteten av länets kommuner, får skolelever frågor om bland annat droger, alkohol, brott och hälsa.

Och det är också ett antal frågor som ställs kring ungdomarnas psykiska hälsa. Många uppger att livet ofta är härligt men det finns även en stor grupp unga som signalerar motsatsen.

I årskurs 9 hade till exempel närmare dubbelt så många tjejer ont i huvudet en gång i veckan eller oftare (22 procent av killarna och 42 procent tjejer). Tjejerna var också mindre nöjda med sitt utseende jämfört med killarna. 69 procent av killarna och 49 procent av tjejerna svarade att de ”oftast är nöjda med utseendet”.

Oftare deppiga

Tjejer uppgav också att de oftare är deppiga och ledsna utan att veta varför (17 procent av killarna och 39 procent av tjejerna). Även sett över tid tycks en allt större andel både tjejer och killar i flera av länets kommuner uppleva psykisk ohälsa menar länsstyrelsen.

– Det är klart att det är allvarligt om 17 procent av våra pojkar och 39 procent av våra flickor ofta känner sig ledsna och deppiga utan att veta varför och att det dessutom är fler och fler.  Det man kan fundera över är att samhället lägger ner stora resurser på att minska den psykiska ohälsan, men hittills har man inte sett någon förändring på befolkningsnivå, säger Kaisa Snidare på Länsstyrelsen i Stockholm, som står bakom enkäten.

Och det är något som Tjejhuset känner igen.

– Jag tänker att det är ett tuffare klimat idag. Vi kan se tecknen, men vi kan också se att det går att vända med närvaro och med en tro på att de kan.

Stockholmsenkäten

Stockholmsenkäten är en enkätundersökning med frågor som rör ungdomars alkohol- och drogvanor, brott och trygghet, skol- och fritidsvanor, psykiska hälsa, föräldrarelationer med mera. Undersökningen genomförs vartannat år och riktar sig till elever som går i grundskolans årskurs 9 och gymnasiets år 2.

Den senaste Stockholmsenkäten genomfördes våren 2018 i 23 av länets kommuner (alla utom Huddinge, Norrtälje och Täby). Mer än 24 000 ungdomar i 341 skolor besvarade enkäten. 76 procent av eleverna i de medverkande skolorna har deltagit i undersökningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.