Pjäsen handlar om tre hundar som tvingas fly från sitt hem. Foto: SVT

Pudlar och Pommes ska lära barn om flykt

Publicerad

En ny pjäs på Oktoberteatern ska lära barn om flykt. Enligt regissören väcks många frågor hos barn när de ser nyhetsrapporteringar om flyktingar – och det kan vara svårt för föräldrar att berätta.

Nu är repetitionerna i full gång på Oktoberteatern. Om lite mer än en vecka drar en ny föreställning igång: Pudlar och Pommes. Pjäsen handlar om hundar som tvingas fly från sitt hem och den riktar sig till barn från fem år.

– Det är väl viktigt för barn att veta om allt som händer, säger Simon Mezher som är en av skådespelarna i pjäsen.

Simon Mezher säger att det är bra att svårare ämnen tas upp inom bland annat teatern då det kan vara svårt för föräldrar att berätta.

Inspiration från Pija Lindenbaums barnbok

Pjäsen är, trots sitt tunga ämne, lätt att smälta och underhållande, då publiken ska vara unga barn. Föreställningen är en dramatisering av Pija Lindenbaums barnbok, med samma namn, Pudlar och Pommes. Ninne Olsson som är regissör för teaterföreställningen blev inspirerad efter att ha läst Pija Lindenbaums bok.

Vad tänkte du när du läste den här boken?

– Yes! Den här ska vi göra, svarar Ninne Olsson med ett skratt.

Ninne Olsson är regissör för pjäsen Pudlar och Pommes. Foto: SVT

Enligt Ninne Olsson är det viktigt att uppmärksamma flyktingar då det skrivs och visas mycket om båtflyktingar och flyktingar som utvisas från Sverige i nyheterna. Hon menar att barn också tar del av det och påverkas.

– Självklart tränger det också in i barns vardag och de har en massa frågor som ”varför måste det vara så här?”, säger Ninne Olsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.