Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör mer om Torbjörns pumpaintresse och se rekordpumpan han har vunnit pris för. Foto: Maja Flygt/SVT

Möt pumpafantasten Torbjörn: ”Jag kanske är lite udda”

Uppdaterad
Publicerad

Pumpaskörden i Sverige har ökat rejält de senaste åren. Torbjörn Kerje i Södertälje var tidig med sitt intresse för de orangea frukterna. Han har bland annat odlat rekordstora pumpor och kallar sig själv för pumpafantast. Följ med till Torbjörns kolonilott i Järna och se en av hans jättepumpor i videon.

2014 skördades 2 138 ton pumpor på trädgårdsodlingar i landet, 2021 var det 7 900 ton, enligt statistik från Jordbruksverket.

När Torbjörn Kerje inte jobbar som busschaufför i Södertälje är det vid kolonilotten i Järna som han gärna spenderar sin tid.

– Jag är kanske lite udda, det är många här som odlar en pumpa men de har kanske inte samma genuina intresse för varje detalj, säger han.

Odlat jättepumpor

1997 odlade han en pumpa på 137 kg och år 2017 vann han den svenska pumpatävlingen i Löttorp på Öland med en pumpa på 267 kg.

– Den växte ut utanför växthuset och utanför kolonilotten, säger han.

I dag väger rekordpumporna i världen runt 1 000 kilo.

Se rekordpumpan och hör mer om Torbjörns pumpaintresse i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.