Ursula Flatters på antroposofiska Vidarkliniken i Järna söder om Södertälje välkomnas regeringens förslag. Foto: TT

Regeringen vill slopa antroposofers undantag – lagförslag klart

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill avskaffa undantaget för försäljning av antroposofiska läkemedel, enligt ett nytt lagförslag.
– De krav som finns i läkemedelslagstiftningen ska gälla lika för alla, säger socialminister Annika Strandhäll (S).

Undantaget har funnits sedan 1993 och innebär att antroposofiska läkemedel får säljas enligt andra regler än vanliga eller homeopatiska läkemedel. Men regeringen föreslår nu att de ska genomgå samma procedur hos Läkemedelsverket som alla andra läkemedel.

– Vi ska inte ha några särlösningar som ger undantag från rimliga krav, säger Annika Strandhäll.

Enligt svenska lagar och regler måste huvudämnen i homeopatiska läkemedel spädas ut minst 10.000 gånger – och medlen får inte påstås ha konkreta effekter. Men det gäller inte för antroposofiska läkemedel. För dessa får försäljarna skriva ut användningsområden och effekter, även när det rör sig om medel snarlika de homeopatiska.

”Ganska otydligt”

Bland de antroposofiska medlen finns produkter som injiceras av läkare. Samtidigt definieras det inte i läkemedelslagen exakt vad ett antroposofiskt läkemedel är.

– Rent lagstiftningsmässigt är det ganska otydligt, säger Sandra Holt, utredare på Läkemedelsverket.

– De antroposofiska läkemedlen sträcker sig hela vägen från koncentrerade produkter, extrakt och rena växtmaterial till homeopatiskt utspädda produkter.

Undantaget från 1993 gäller vissa produkter som fanns redan då, så inga nya läkemedel har kunnat runda läkemedelslagstiftningen den vägen, berättar Sandra Holt.

– De här produkterna finns på marknaden, och har försäljningstillstånd så länge undantaget finns i lagen, säger hon.

Efterlyser nya riktlinjer

På antroposofiska Vidarkliniken i Järna söder om Södertälje välkomnas regeringens förslag.

– Det måste göras eftersom paragrafen inte överensstämmer med de europeiska riktlinjerna. Så det kan man inte säga så mycket om, säger Ursula Flatters, läkare och ledamot i klinikens styrelse.

Hon efterlyser dock ett regelverk som säkrar tillgången på antroposofiska läkemedel. Enligt regeringens förslag ska antroposofiska läkemedel i framtiden antingen godkännas som ett vanligt läkemedel eller registreras som ett homeopatiskt eller traditionellt växtbaserat läkemedel.

– Problemet är att det inte går fullt ut. En del av de antroposofiska läkemedlen passar inte in i de riktlinjerna.

Till skillnad från vanliga läkemedel har antroposofiska läkemedel inte krav på att genomgå sedvanliga kliniska prövningar där effekten och säkerheten kontrolleras. Följaktligen har dessa medel kritiserats hårt för att vara ovetenskapliga.

För att få säljas när undantaget försvinner måste medlen antingen godkännas som ett vanligt läkemedel eller registreras som ett homeopatiskt eller traditionellt växtbaserat läkemedel.

För de senare krävs ingen bevisad medicinsk effekt, men det måste vara visat att medlen är ofarliga. De får heller inte injiceras.

Regeringens förslag presenteras nu i en lagrådsremiss och innebär ändringar i fem olika lagar. De föreslås börja gälla den 1 juli 2018.

Regeringen föreslår även en övergångsperiod då antroposofiska läkemedel som i dag har tillstånd kan fortsätta att säljas. Kravet är att en ansökan om godkännande eller registrering lämnas in till Läkemedelsverket senast den 1 september 2019.

Om ansökan lämnas i tid kan läkemedlen fortsätta att säljas tills Läkemedelsverket tagit ställning, vilket bedöms ske omkring halvårsskiftet 2021.

Källa: Regeringen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer