Anna Starbrink (L) är hälso-och sjukvårdsregionråd. Foto: TT

Regionrådet: ”KAM-utredningen har inget med Vidarkliniken att göra”

Publicerad

I den statliga KAM-utredningen kom man fram till att det behövs mer kunskap kring bland annat antroposofiska läkemedel. Men den har inte fått regionrådet att ändra åsikt om Vidar rehab i Järna.

Vidar rehab (tidigare Vidarkliniken), som tillämpar alternativ sjukvård, valde att stänga ner när Region Stockholm inte förlängde det största avtalet.

För ett par veckor sedan kom rapporten om KAM, alltså komplementär och alternativ medicin, på uppdrag av regeringen. I en utredning med flera punkter stod det bland annat att både patienter och sjukvårdspersonal måste få mer kunskap om alternativa metoder.

Brister på Vidar

En rapport som med andra ord accepterar att många söker sig till KAM, och att man därigenom borde forska mer kring det. Men det är inget som får regionrådet att komma på andra tankar gällande avtalet med Vidar rehab.

– Vår förvaltning hade gjort en granskning av Vidarkliniken och funnit att det fanns brister i journalföringen, så det har ingenting med den här utredningen att göra, säger Anna Starbrink (L) som är hälso-och sjukvårdsregionråd.

Utredningen fortsätter

Annars håller hon med om att det behövs mer kunskap och förståelse kring KAM.

– Det är kloka och bra förslag.

Enligt Anna Starbrink är utredarna inte klara med sitt arbete. Det ser hon fram emot.

– Än viktigare blir det när de kommer med förslag på hur man ska skydda patienter från alternativ medicin där det kan vara farligt. Till exempel i psykiatrin där jag tycker att man ska ställa stora krav på evidens.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer