Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se fågellivet i Stefan Bengtssons trädgård i Södertälje: ”Jag blir nästan rörd när jag tänker på vilka fantastiska prestationer de gör”. Foto: Maja Flygt/SVT

Rekordår för Stefan i årets fågelräkning: ”Ovanligt lyckat”

Uppdaterad
Publicerad

Grönfink, koltrast, talgoxe och domherre. Nu har den tre dagar långa räkningen av landets vinterfåglar, vid fågelmatningar runt om i landet, avslutats.

I 19 år har Stefan Bengtsson i Södertälje deltagit i de årliga räkningarna av vinterfåglar i sin trädgård. Genom att privatpersoner runt om i landet rapporterar in hur många fåglar och vilka arter som äter vid fågelborden får ornitologerna en bild av fågellivet under vintern.

Rapporterna samlas sedan in av Sveriges ornitologiska förening Birdlife Sverige.

– Framförallt är det prestige i att lyckas få in många arter, för då är det en kombination av att man bor på rätt ställe och att man har rätt sorts mat, säger Stefan Bengtsson, ordförande i Södertäljes Ornitologiska förening.

Rekordåret 2024 gav nytt besök

För honom blev 2024 ett rekordår med sammanlagt 100 inräknade fåglar.

– Jag tror det blev ”all time high” för mig, jag fick ihop goda antal av flera olika arter och faktiskt en ny art för min fågelräkning här hemma på tomten: en stare.

Följ med hem till Stefan Bengtssons fågelmatning i Södertälje i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.