Hör mäklaren berätta varför det såldes många bostadsrätter i Södertälje under förra månaden. Foto: Nada Razooq/SVT

Rekordmånga sålda bostadsrätter under september: ”Man vill sälja som grannen”

Uppdaterad
Publicerad

September blev en rekordmånad för bostadsmarknaden i Södertälje med många sålda bostadsrätter och en markant prisökning. SVT har träffat en Södertäljemäklare som berättar vad som ligger bakom ökningen.

Under september månaden såldes 114 bostadsrätter och kvadratmeterpriset steg upp till nästan 30 000 kronor per kvadratmeter. Det var två nya rekord för Södertälje sedan 2018.

– Många bostadsrättsägare har valt att sälja för att de har sett att grannen har fått riktigt bra betalt, säger hon.

Villor blir allt dyrare

Priset på villor steg med 8,3 procent under de senaste månaderna. Enligt mäklaren Ida Olheim har utbudet av villor alltid varit lägre än efterfrågan och just i Södertälje har prisökningen varit kraftig de senaste åren.

Men det som bidragit extra mycket till stigande priser är att många spenderat mycket tid hemma, vilket har gett hemmet en ny betydelse.

Bra bostadsmarknad hos grannkommunerna

Även grannkommunerna har haft en blomstrande marknad. I Salem såldes totalt 33 bostadsrätter, vilket är ett rekord för kommunen. I Nykvarn har istället villorna slagit rekord, där det totalt såldes 21 villor under september.

Hör mäklaren Ida Olheim berätta mer om Södertäljes bostadsmarknad i videon ovan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.