Ny statistik från Region Stockholm visar att amulanshelikoptrarna använts flitigt i år Foto: Region Stockholm

Rekordmånga uppdrag för regionens ambulanshelikopter

Uppdaterad
Publicerad

Aldrig har länets båda ambulanshelikoptrar haft så mycket att göra som i år. En sommar som många har spenderat hemma har bidragit till en ökning av antalet uppdrag med 36,6 procent jämfört med 2019.

Ny statistik från Region Stockholm visar att amulanshelikoptrarna använts flitigare än någonsin i år. Mellan 15 maj och 15 augusti har helikoptrarna haft 1 969 uppdrag. Förra året, som även det var ett rekordår, var motsvarande siffra 1 441 uppdrag.

”Speciellt år då många semestrat hemma”

Vanligtvis förstärker regionen med en extra ambulanshelikopter från mitten av maj till mitten av september för att möta semesterperioden då fler rör sig i länets ytterområden. I år sattes den extra helikoptern in redan i april med anledning av coronapandemin.

– Ambulanshelikoptern är en viktig resurs som snabbt kan nå alla delar av länet. Det har ju varit ett speciellt år då extra många semestrat hemma, det har säkert bidragit till ökningen av antalet uppdrag, säger Patrik Söderberg, chefläkare för den prehospitala vården i Region Stockholm, i ett pressmeddelande.

När det kommer till ambulansuppdragen så har antalet mest akuta ärenden, prio 1, varit på samma nivå som tidigare. Däremot har prio 2-uppdragen, akuta men inte livshotande, haft en viss ökning i år.

Prio

Prio 1: Misstänkt livshotande tillstånd. Närmaste ambulans skickas direkt. Blåljus och sirener sätts på för att påkalla fri väg så att ambulansen snabbt ska komma fram till den som är sjuk. Ambulansen larmas iväg redan under samtalet.

Prio 2: Akut, men inte livshotande tillstånd. Ambulans skickas ut, men utan blåljus och sirener. Det tar lite längre tid.

Prio 3: Inte akut, men i behov av ambulans. Väntetiden påverkar inte patientens tillstånd.

Källa: Region Stockholm

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.