Södertälje ligger i bottenskiktet i Stockholms län när det kommer till andelen lärare med pedagogisk högskoleexamen, här har 66,3 procent av kommunens lärare har behörighet. Anders Ydebrink, rektor på Igelsta grundskola, märker av konkurrensen om de behöriga lärarna.
– I vissa ämnen är det väldigt, väldigt svårt, och det är framförallt i ämnen som slöjd bld och hemkunskap, så kallade övningsämnen. Förra året hade vi mycket lärarrotation i hela länet och då märkte man att det var svårt i nästan alla ämnen, säger han.
Skola som växer
Igelsta grundskola är en relativt nystartad grundskola med drygt 300 elever. Skolverkets statistik visar att antalet behöriga ämneslärare minskat från 88 procent den 15 oktober 2015, till 56 procent samma dag ett år senare här.
Anders Ydebrink ser flera förklaringar.
– För det första är vi en skola som växer, sedan var det en del som slutade hos oss samtidigt som vi hade flera klasser på väg in. Sedan är vi en liten skola så förändringen syns tydligt procentuellt när man tittar på vår personalstyrka, säger han.
Hur påverkar det eleverna?
– På vår skola tror jag inte att det påverkar så mycket på grund av att vi har ett fungerande mentorssystem på vår skola, vi har kvalitetssäkrat utbildningen bland annat genom en biträdande rektor som är en före detta utvecklingslärare.
Generellt då?
– Då kan man ju tänka sig att det blir betygsinflation eller att det går åt andra hållet och måluppfyllelsen i ämnena blir lägre.
Högre arbetsbelastning för behöriga
Men för de redan behöriga lärarna kan arbetsbelastningen bli högre.
– Det kan blir tyngre för de lärare som är behöriga eftersom de får coacha de obehöriga.
På lång sikt hoppas han att måna kommer att vilja utbilda sig till lärare, men han ser också att kommunen och skolorna själva måste arbeta aktivt med rekryteringen.
– Man behöver se över lönebildningen, inte bara utifrån nyrekrytering, utan också se till att folk stannar kvar.
Andelen behöriga lärare
Över hälften av lärarna som har nyanställts det senaste läsåret saknar pedagogisk högskoleexamen. Det innebär att andelen obehöriga lärare i skolorna fortsätter att öka.
Antalet behöriga lärare ökar nationellt, men samtidigt har många obehöriga lärare anställts på skolorna.
I Södertälje har 66,6 procent av lärarna pedagogisk examen med behörighet i ämnet, då man inkluderar både hel- och deltidsarbetande lärare.
Källa: Skolverket