För att undvika vitet på 100 000 kronor måste problemen åtgärdas innan den 26 januari 2024. Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Risk för ohälsa hos personalen på Södertälje sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsbelastningen är så hög att personal på Södertälje sjukhus riskerar hälsoproblem kopplade till jobbet. Efter inspektioner på både akut- och förlossningsmottagningen har Arbetsmiljöverket utfärdat ett vite på 100 000 kronor till vardera avdelning – om man inte förbättrar arbetsmiljön.

Såhär står det att läsa i besluten: ”Arbetsmiljöverket bedömer att ni inte tydligt kunnat identifiera de risker som finns i er verksamhet med avseende på arbetsbelastning för era arbetstagare.”

Akutmottagningen och Förlossningsavdelningen som nu riskerar böter menar å sin sida att man åtgärdat problemen med bland annat årliga arbetsmiljöronder och handlingsplaner.

Men det räcker inte menar Arbetsmiljöverket som nu beslutat att utfärda ett vite på 100 000 kronor om avdelningarna inte åtgärdar de kvarstående bristerna så fort som möjligt.

– Arbetet går enligt plan och genomförda handlingsplaner för akutmottagningen och förlossningen kommer att vara klara i tid innan 26 januari och skickas in till Arbetsmiljöverket. Vi ser ingen anledning varför vi inte skulle vara klara i tid, säger Inger Nerell, HR-direktör Södertälje sjukhus.

För att undvika vitet måste avdelningarna åtgärda alla problem innan den 26 januari 2024.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.