Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med vår reporter Karin Fallenius in på Hall. Foto: SVT

Följ med in bakom murarna på Hall

Uppdaterad
Publicerad

Sedan ett par veckor tillbaka är det inte bara interner som jobbar i verkstaden inne på anstalten Hall. Två robotar är nu också på plats för att förbereda internerna på arbetslivet utanför murarna.

Tallrikar, gafflar, muggar – i platsindustrin på anstalten Hall utanför Södertälje tillverkas husgeråd som används i fängelser och inom rättspsykiatrin. De som arbetar här avtjänar själva sina straff, under ledning av Henrik Bergström som är produktionsledare i verkstaden.

– De intagna som vi yrkesutbildar här måste kunna programmera en robot, det finns inga industrier idag som inte är automatiserade, säger han.

Varje robot kostar runt 300 000 kronor, men trots investeringen är verkstaden inte fullt anpassad till arbetsmarknaden. Internerna får inte använda surfplattor med internet som annars används för att övervaka processerna. 

Är det ändå meningsfullt att göra detta?

Ja, det är det. För den stora delen i den här yrkesutbildningen är att hantera de här maskinerna och att lära sig programmera en robot, säger Henrik Bergström.

Följ med in bakom murarna och se hur roboten arbetar i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.