Se och hör när Ronnaskolans nior tillbaka till skolan efter jullovet – och får glada besked. Foto: SVT

Ronnaskolans nior bäst i Södertälje

Uppdaterad
Publicerad

Höstterminens betyg visar att Ronnaskolans niondeklassare har det högsta meritvärdet bland Södertäljes kommunala skolor. En väldig uppryckning jämfört med förra året då skolans nior tvärtom landade på den lägsta betygspoängen i kommunen.

Förra året när höstterminens resultat damp ner hade Ronnaskolans nior det lägsta meritvärdet (176,9) bland de kommunala skolorna. Men i år har man alltså klättrat till en topplacering på 217,8.

– Vi har haft en del jobb med att reda upp tidigare års mindre lyckad undervisning, och årgångarna blir lite ojämna. Men det här är otroligt roligt, säger rektorn Henrik Ljungqvist till SVT.

Nya metoder i klassrummet

Det genomsnittliga meritvärdet, eller betygspoäng som det också kallas, för de kommunala skolorna ligger på 198,7 i år, något lägre än förra höstens 207,8.

Hur har det gått till att ni har höjt betygen så mycket?

– Till exempel genom ett annorlunda arbetssätt, där eleverna genom olika metoder uppmuntras att använda språket, säger Henrik Ljungqvist.

”Vågar utmana eleverna”

Han menar också att tvålärarsystemet har varit viktigt.

– Och en annan mycket viktig faktor tror vi är att våra lärare tror på våra elever, vågar utmana dem kognitivt och inte fastnar i att språket ibland brister, säger Ronnaskolans rektor.

Meritvärde/Betygspoäng

Det är meritvärdet man utgår ifrån när man ska fajtas med andra nior om att komma in på en visst gymnasieprogram. Det högsta meritvärdet är 340 poäng vilket betyder att man har A i samtliga ämnen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.