Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon berättar Kristoffer Olofsson, polisområdeschef, några av anledningarna till att det varit lugnare i Södertälje. Foto: SVT

Så bröt man den dödliga våldsvågen i Södertälje

Uppdaterad
Publicerad

Sex skjutningar och tre döda på några veckor i Södertälje under hösten 2022. Men hur lyckades man bryta den dödliga våldsspiralen? Polisen tror att två av anledningarna är att flera våldsdrivande personer frihetsberövats och att vapenbeslagen blivit fler.

Det har nu gått över ett år sen den blodiga splittringen i Södertäljenätverket. På ena sidan fanns personer ur stadsdelen Ronna och på andra sidan personer från Saltskog och Västra Blombacka. Men nu är flera av huvudpersonerna häktade i en stor narkotikahärva. Vilket enligt polisen är en av anledningarna till att konflikten kylts ner.

Även Järva lugnare

Även i Järvaområdet har polisen lyckats få bort flera individer som haft en huvudroll i gängkonflikten där.

– Flera våldsdrivande personer i Södertälje har sedan hösten 2022 frihetsberövats, säger Kristoffer Olofsson, polisområdeschef i Södertälje.

Både i Södertälje och Järvaområdet har polisens förebyggande arbete varit ett huvudfokus.

– Det är otroligt viktigt att stoppa yngre från att hamna i kriminalitet, därför samarbetar vi väldigt nära med socialtjänsten och kommunen, säger Kristoffer Olofsson.

Fler vapenbeslag

Sedan hösten har polisen också lyckats beslagta ett 60-tal vapen. Genom olika insatser och med hjälp av privatpersoner som hittat vapengömmor runt om i Södertälje.

Samtidigt har gängvåldet ökat, främst i Stockholmsområdet och Uppsala.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.