Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör utredaren Philip Axe berätta om vad övergödning innebär – och hur det påverkar våra ekosystem. Foto: SVT

Så fungerar övergödning: ”Väldigt känsligt system”

Publicerad

Övergödning av vattendrag, sjöar och hav är ett omfattande problem i Sverige. Utredaren från Havs- och vattenmyndigheten (HaV) förklarar vad övergödning innebär och hur det påverkar våra ekosystem.

Havs- och vattenmyndigheten, som på uppdrag av regeringen ska ta hand om våra hav och sjöar, menar att tillförseln av näringsämnen från närmiljön till sjö och hav har pågått alldeles för länge.

– Om vi inte fixar våran närmiljö nu kommer vi aldrig lösa det stora problemet med Östersjön, säger Philip Axe från Havs- och vattenmyndigheten.

Klimatförändringar späder på övergödning

Philip Axe från HaV menar att algblomningar kommer bli mer vanligt i och med att klimatet påverkas. Bland annat genom fler skyfall som luckrar upp näringsämnen från marken och sedan spolar ner det i hav och sjöar.

De bakterier som bryter ner döda alger och förbrukar syre gör det ännu snabbare om det är varmare, vilket leder till att alger också får en längre växtsäsong.

– Vi kommer få mer och mer syrebrist i våra sjöar, och större problem med minskad rovfisk i kustvatten och sjöar, säger Philip Axe.

Starta videon för att höra hur övergödning går till.

Så har övergödning sett ut historiskt

Övergödningsproblemen började redan på mitten av 1800-talet då massa sjöar och våtmarker torrlades för att ha mer mark att odla på. Idag vet vi att våtmarker är viktiga för att samla upp näringsämnen och förhindra övergödning.

Under 1900-talet började handeln av gödsel, vilket innebar att framåt så började jordbruksmark proppas med fosfor och kväve.

Problemen med övergödning kom även från storstäder där dåliga avloppssystem ledde till att mänsklig avföring hamnade i naturen och gav näring till hav och sjöar. Det var för många människor koncentrerade på för små ytor.

Från 1960- talet märkte man att det var ett stort problem, då investerade Sverige i vattenrening i städer. Problemet med övergödning från människan avföring blev löst.

Idag beror övergödning huvudsakligen på jordbruk, djurhållning och gödsel. Hör mer om hur i videon.

Källa: Hav- och vattenmyndigheten samt Sveriges vattenmiljö.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.