Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lär dig skillnaden på de olika larmsignalerna i videon. Foto: Rosanna Lindén/SVT

Så gör du om Hesa Fredrik tjuter på riktigt

Uppdaterad
Publicerad

Idag, måndagen 7 mars klockan 15, testas ”Hesa Fredrik” runt om i landet. Men hur går man tillväga om larmet går på riktigt? I videon ovan går vi igenom de olika ljuden.

VMA, Viktigt meddelande till allmänheten, är ett varningssystem som används vid olyckor och allvarliga händelser, vid svåra störningar i viktiga samhällsfunktioner och vid krishantering i samband med extraordinära händelser.

Viktigt meddelande, VM, testas klockan 15 den första helgfria måndagen i mars, juni, september och december

Larmet kallas populärt för Hesa Fredrik och är en manuell hantering som räddningstjänsten har hand om och ”trycker på knappen”. Larmet hörs från sirener och elektroniska ljudsändare som är placerade på sammanlagt 4500 hustak runt om i Sverige.

Så går du tillväga

I första hand är det räddningschef eller räddningsledare som beslutar om utomhusvarningssytemet ska användas vid omedelbar fara för liv, hälsa och miljö.

Hör du signalen när larmet inte är test ska du:

  • Hålla dig inomhus med stängda dörrar, fönster och ventilation.
  • Lyssna på radion / inhämta information. Sveriges Radio P4 är beredskapskanal, alltså din lokala P4-station.
  • Skyddsrummen används endast vid risk för krig.

Cirka 50 procent av Sveriges befolkning bor inom hörbart avstånd till en siren när de befinner sig utomhus.

Skillnad på VM och flyglarm

Viktigt medddelande är det som i första hand kan höras i fredstid och det testas klockan 15 första måndagen varje kvartal. Det är en 7 sekunder signal och 14 sekunders uppehåll och repeteras 6 gånger. Flyglarmet är 2 sekunder signal och 2 sekunders uppehåll under 1 minut. Signalen faran över är en signal i 30 sekunder.

Det finns även ett beredskapslarm som är 30 sekunder och 15 sekunders uppehåll under 5 minuter. Signalen testades 1931 första gången.

Källa: MSB

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.