S:t Afrems kyrka och St:a Ragnhilds kyrkan har valt lite olika sätt att göra under påsken. Foto: SVT/TT/Wikimedia commons

Så här firar kyrkor i Södertälje påsk

Uppdaterad
Publicerad

Påsken i Södertäljes kyrkor ser lite annorlunda ut det här året. För att undvika coronasmitta kommer de flesta kyrkorna att direktsända gudstjänster. SVT Södertälje har pratat med flera kyrkor om hur deras påskfirande kommer att se ut.

Svenska kyrkan

Svenska kyrkan kommer att ha mässor på påskdagen och och gudstjänster långfredagen men ställer in påskaftonmässan istället, då det brukar vara mest folk på den gudstjänsten.

På påskdagen kommer St:a Ragnhilds kyrkan ha fyra mässor, varav en på finska. Man har ökat antal gudstjänster för att sprida ut antal besökare.

De andra kyrkorna som också kommer att ha påskdagsgudstjänster är Hovsjö kyrka, Lina kyrka, Hagabergs kapell och Ytterenhörna kyrkan. Högmässor hålls på Alla helgons kyrka och Brunnsängs kyrka.

Tanken är att det inte ska vara fler än 50 personer på respektive gudstjänst, och i vissa kyrkor behöver man var ännu färre. Dessutom har Svenska kyrkan uppmanat de som är över 70 år att fira påsk hemifrån. Direktsändning från domkyrkan i Uppsala kommer att vara tillgänglig.

– Vi kommer att vara strikta med antalet, och om det blir fullt så kommer man få vänta till nästa mässa, säger Ylva Evensen församlingsherde på Svenska kyrkan i Södertälje.

Syrisk-ortodoxa kyrkan

Den syrisk-ortodoxa kyrkan firar påsk enligt den gamla kalendern, och i år infaller påskdagen söndag den 19:e april. 

S:t Afrems kyrka stänger helt och kommer inte heller att direktsända gudstjänsterna från långfredagen.

– Kyrkan kommer att vara helt stängt under påsk, säger Robert Halef, vice orförande på S:t Afrems kyrka.

På S:t Tomas kyrkan kommer mässorna att direktsändas också.

– Vi har valt att inte erbjuda samma långfredagsritual. Det blir svårt att se till att folk inte trängs och vill inte riskera att det blir en smittspridning här, säger Wisam Issa, ordförande på S:t Tomas kyrka.

Vi har även pratat med S:t Gabriel kyrkan som säger att de inte har bestämt än hur påskfirandet kommer att se ut.

När det gäller S:t Jacobs kyrkan så säger kyrkoherden Gabriel Barqasho att de inte heller har bestämt än men att det är styrelsen som tar beslut. Vi har försökt nå styrelsen men inte fått något svar.

Katolska kyrkan

S:t Ansgars katolska kyrka kommer också att direktsända mässorna.

– Kyrkan är öppen om man vill komma och be utanför gudstjänsttiderna, säger Simon-Petrus Semaan, kyrkoherde på S:t Ansgars katolska kyrka.

* I en tidigare verison av den här artikeln uppgav S:t Afrem att man skulle direktsända gudstjänster på sociala medier samt genomföra nattvard under långfredagen men de har nu ändrat sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.