Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med en tur in i Scaniarinkens katakomber för  att se hur arenan optimerats för att spara energi i videon. Foto: SVT

Så har Scaniarinken energioptimerats för att spara el inför vintern

Uppdaterad
Publicerad

Telge Fastigheter, Södertälje kommuns fastighetsbolag, har säkrat upp för de höjda elpriserna och den kalla vintern. SVT träffar Krister Mellström och Lasse Larsson i Scaniarinken och tar en vandring från källarens ispumpar till takets solcellspaneler.

Bland annat har ett matcheventsystem, som reglerar temperaturen i ishallen, sparat mycket energi. Tidigare har ishallen haft en ständig temperatur, men nu reglerar den utefter hur många människor som befinner sig i lokalen.

– Vid matcher höjer vi temperaturen i hallen så vi får en dräglig miljö, övrig tid har vi 14 grader i hallen, då sparar vi jättemycket energi, säger Lasse Larsson, driftingenjör på Telge Fastigeheter.

Telge Fastigheter ansvarar även för kommunens skollokaler, där det också ska sparas in på elförbruskmningen.

– Vi byter fläktmotorerna till moderna som går att styra, som går ner på en sparlåga när det är inte skolgång, säger Krister Mellström, vd Telge Fastigheter

Följ med en tur in i Scaniarinkens katakomber för  att se hur arenan optimerats för att spara energi i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.