Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Från att man höll sig hemma och jobbade hemma till att vi nu ser att fler börjat återgå till sina vanliga rörelsemönster” säger säger Kristofer Ågren analyschef på Telia. Foto: Aida Arslanovic/SVT

Så många har återvänt till jobbet efter hemmajobbet under coronapandemin

Uppdaterad
Publicerad

Coronapandemin har gjort att många förändrat sitt rörelsemönster. Siffror som SVT tagit fram med hjälp av Telia visar att andelen i Stockholms län som jobbade hemifrån ökade kraftigt i början av mars, men nu har fler återvänt till jobbet.

Från vecka tio när corona-rekommendationerna infördes fram till början av april låg andelen som börjat jobba hemifrån på runt 40 procent i Stockholm och runt 30 procent i Södertälje. Sedan dess har fler börjat återgå till sina vanliga rörelsemönster från och till jobbet.

Nu under hösten är det runt 20 procent i Stockholm och 10 procent i Södertälje som inte återvänt till sina jobbplatser.

Men siffrorna är endast en fingervisning, eftersom det bygger på anonymiserad data från våra mobiltelefoner är det svårt att veta exakt.

Skillnader mellan Södertälje och Stockholm

Det som är intressant är att trenden är densamma för Södertälje och Stockholm men nivåerna skiljer sig. Det är tydligt att fler jobbat hemifrån i Stockholms innerstad jämfört med Södertälje.

Är detta det närmaste vi kommer att mäta rörelse från och till jobb?

– Ja, djupare än såhär går det inte att gå eftersom det som vi analyserar är anonymiserade och aggregerade resemönster. Men det ger ändå en generell bild över våra rörelsemönster, säger Kristofer Ågren, analyschef på Telia.

Så har siffrorna tagits fram

Visa

Genom att analysera anonymiserade och aggregerade resemönster som uppkopplade enheter genererar i Telias nätverk har man möjlighet att se hur grupper av människor rör sig inom staden. Denna datan används för att hjälpa stadsplanerare och kollektivtrafiksoperatörer att fatta beslut.

För att få fram siffror om just jobbvanor använder man sig av allmän data och applicerar dessa kriterier:

  • En förrflyttning längre än en timme.
  • Resan ska ha startat innan 16.00 och resan tillbaka efter 16.00.
  • Avståndet ska vara längre än 500 meter från hemmet.
  • Under veckor dagar.

Vi har även plockat bort vecka 24-32 då de är präglade av semestermönster.

Läs mer om siffrorna här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer