Det är oklart hur missen med tomterna kunde ske. Det säger Andreas Klingström, tf samhällsbyggnadsdirektör. Foto: Linda Asmar/SVT

Kommunchefen om missen – och de förlorade intäkterna: ”Väldigt olyckligt”

Uppdaterad
Publicerad

Missen när tomterna i Brunnsängs hage registrerades innebär att Södertälje kommun har gått miste om intäkter i 50 års tid. Det vill säga om man upptäckt missen från början.

– Det är väldigt olyckligt, säger Andreas Klingström, tf samhällsbyggnadsdirektör.

Tomterna det rör sig om används idag för ett 30-tal parkeringsplatser, grönområden, sociala ytor och en gemensamhetslokal med tvättstuga och värmecentral.

Om registreringen hade gått rätt till för 50 år sedan hade kommunen kunnat höja avgifterna regelbundet fram till idag. Istället har de legat stilla på totalt 400 kronor per år – en avgift som delats av alla 62 fastighetsägare i området.

Nu när tomterna visat sig inte vara tomträtter tas avgiften bort helt. Dock har samfälligheten användningsrätt enligt det ursprungliga avtalet.

Hör kommunchefens reaktion i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.