Samtidigt som rättegången i den rekordstora hemtjänsthärvan avslutades under onsdagen så började utbildningen för Södertälje kommuns tjänstemän – en utbildning om hur man upptäcker och stoppar det omfattande fusket med bidrag. Utbildningen är en del av Södertälje kommuns satsning mot fusk och bedrägeri.
– Det finns enormt många olika värden som en kommun kan ha som kriminella vill åt för att handla med och tjäna pengar på. Det behöver kommunerna börja förstå, säger Roger Svanborg, kommunstrateg i Södertälje.
Det finns en uttrycklig politisk vilja att stävja bedrägerier i välfärden i Södertälje. Kommunen har drabbats hårt och fler stora härvor av bidragsfusk har avslöjats de senaste åren.
Svarthandel med bostäder
En handlingplan mot fusk och bedrägeri togs fram i slutet av 2015 och intresset för Södertäljes initiativ har varit stort runt om i landet.
– De problem vi har i Södertälje handlar mycket om svarta bostäder, det rör sig ofta om en svarthandel som är del av en större kriminalitet. Det delar vi med många andra stora städer idag, säger Roger Svanborg på Södertälje kommun.
Redan tidigare har åtgärder vidtagits mot fusket, bland annat har man satt stopp för socialbidrag till personer som har svarta bostadskontrakt. Nu ska dessutom alla kommunens berörda medarbetare få utbildning i hur man upptäcker och motverkar bedrägerier.
Läs också: Ljög om undersköterskors betyg – lurade kommunen på miljonbelopp
Falska läkarintyg
– Det är lite skönt för de handläggare som under många år som har sett saker, men inte vetat var de ska göra av den där känslan av att inte allt står rätt till, säger Anna Flink som är områdeschef för försörjningsstöd.
Hon berättar att de har mycket problem med falska läkarintyg.
– Man har intyg som intygar att en person inte kan arbeta och sedan har personen identifierats i svart arbete, säger Anna Flink.
Kommer det bli hårdare kontroller nu från er sida?
– Hårdare vet jag inte om de blir, men däremot blir det en systematik i det som kontrolleras. Vi kan inte räkna med att alla kommer till oss för att fuska, men vi kan heller inte räkna med att alla kommer för att de verkligen har behov, säger Anna Flink, områdeschef för försörjningsstöd i Södertälje.