Bit för bit börjar detaljerna falla på plats efter flera år av planering och nu finns ett rektorsbeslut på att Industriell teknik och hållbarhet blir det första nya programmet när KTH i Södertälje växer från 600 till 1 200 studenter.
– För ungefär ett och ett halvt år sedan när vi diskuterade den här satsningen som allra mest var det frågan om Astra Zeneca skulle bli uppköpta. Samtidigt höll Scania på att bli uppköpta och då lyftes frågan om hur vi kan stärka svensk produktion, säger Kristina Palm, prefekt på KTH Södertälje.
Storvarsel väckte vision
Storvarslet från Astra Zeneca 2012 väckte visionen om ett nytt KTH på allvar. Plötsligt fanns lokaler för att pröva något nytt.
I vinter börjar de gamla kontoren byggas om. Bland annat ska entrén öppnas upp, trappan ska dras ut och bli rak för att suga in alla som kommer upp för Astrabacken.
Sommaren 2017 ska allting stå klart, men redan hösten 2016 börjar de första nya studenterna i de gamla lokalerna.
Företagen tar aktiv roll
Scania och Astra Zeneca kommer att ha en löpande och aktiv roll i utbildningen. Innehållet planeras redan nu efter deras behov.
– Det här är ett mer intimt samarbete än vi någonsin har haft tidigare, säger Scanias presschef Hans-Åke Danielsson.
– I alla fall på lång sikt är det vårt största åtagande. Jag tror att vi kommer att lägga 5-10 miljoner om året. Och det har vi igen, säger Hans-Åke Danielsson.
För Scania handlar det om att knyta till sig framtida ingenjörer som förutspås att bli en bristvara. Särskilt nu med Volkswagen som ägare, vilket har gjort att de konkurrerar om vem som tillverkar vad och var inom den egna organisationen.
Kapplöpning mot framtiden
KTH:s studenter ser kapplöpningen mot framtiden och tror att mycket kommer att se annorlunda ut.
– Idag kan man åstadkomma komplexa geometrier med hjälp av till exempel 3-d-printning, säger studenten Armin Khudair.
Hur stor förändring tror ni att det kommer att vara för produktionen? Kommer man till exempel att kunna skriva ut en växellåda?
– Kanske inte hela växellådan eftersom det ändå är så många rörliga delar inuti den. Mycket av delarna kommer däremot gå att skriva ut, säger studenten Sebastian Bundajev.
Precis som studenterna skriver ut delar till sina robotar. Och det är den här digitaliseringen som KTH har att jobba mot när de nya utbildningarna planeras.