Det mesta ska förändras runt inre Maren. Bron, torget och kajens gamla spont ska bytas ut. Foto: SVT

Så ska Maren få nytt liv

Publicerad

Nu presenterar Södertälje kommun sina planer för hur området kring Maren i centrala Södertälje ska bli mer attraktivt. ”Platsen ska bli stadens framsida”, skriver kommunen på sin hemsida.

Bland annat ska området rustas för större folksamlingar igen och bli ”stadens framsida” med ett torg till vardags och en scen när det är fest. Politikerna vill också öppna upp för att småbåtar åter ska kunna ta sig in i inre Maren.

Ljust, grönt och båtliv

”Med dagens Slussbro är detta inte möjligt men konsulter kommer att undersöka om detta är görbart med en ny bro”, skriver man på hemsidan.

Området ska bli bättre belyst och parkeringsplatserna vid Marenplan ryker för att ge plats åt mer grönska. I McDonalds gamla lokaler planerar den nya ägaren för hotell och ”publika verksamheter i bottenplan”.

Konsulter på ingång

Vidare kommer Sjöfartsverket bygga en gångväg längs med kanalen och på Lotsudden kommer sannolikt ett café eller en restaurang att ta plats.

Grunden för de planer som presenteras lades i ett program för Maren som kommunen tog fram 2016. Status just nu är kommunen upphandlar konsulter som ska få sätta tänderna i de olika projekten i området.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.