Barnmorskan om bristningar: ”Stort problem för många”

Publicerad

Många barnmorskor känner sig osäkra i att sy förlossningsbristningar i underlivet. Det visar en undersökning som tidningen Vårdfokus har gjort. I Södertälje och i Stockholms län skickas barnmorskor på utbildning för att bli bättre på det.

Bristningar efter en förlossning kan ge kvinnor svåra besvär genom livet. På Södertäljes sjukhus och i Stockholms län satsar de på att utbilda barnmorskor i att sy förlossningsbristningar. 68 procent av 562 barnmorskor, uppger i tidningen Vårdfokus, att de behöver träna i att sy.                                                   

Foto: SVT grafik

De anser också att det är viktigt att få en återkoppling efter att de har sytt, för att kunna göra det bättre till nästa gång. Där uppgav 70 procent av barnmorskorna att de sällan eller aldrig får en återkoppling. Men nu ska man bli bättre på det genom att bland annat fotografera bristningen och diskutera med kollegor vad som har gjorts bra och vad som kunnat göras bättre.

Foto: SVT grafik

I videon ovan kan du höra barnmorskan Clara Björklund från Södertälje sjukhus berätta om hur man upptäcker förlossningsbristningar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer