Så var Södertäljes turistsommar 2019: ”Vi är jättenöjda”

Publicerad

De klassiska turistmagneterna i Södertälje har alla gått bra i sommar. Det visar en sammanställning som SVT Nyheter Södertälje gjort gällande besöken på Tom Tits experiment, Torekällberget och Sydpoolen.
– De är viktiga, det är de som satt Södertälje på kartan, säger Linda Färggren, chef på Södertäljebyrån.

Södertäljebyrån är en del av Destination Södertälje och har som främsta uppgift att locka hit och lotsa turister rätt. Men varför är det egentligen viktigt att turister besöker Södertälje? 

– Det är ju viktigt för hela näringen. Turister är pengar in för de som bor och verkar här, säger Linda Färggren på Södertäljebyrån.

Hur har då turistsommaren 2019 i Södertälje varit? Hur har det gått för de tre stora klassiska besöksmålen i Södertälje; Sydpoolen, Torekällberget och Tom Tits? Se klippet ovan.

Besökssiffror (jun-aug 2019)

Visa

-Tom Tits Experiment: 67 411 besökare. Liten minskning mot förra året då tillfällig dinosaurieutställning drog extra besökare, men helt enligt budget.

-Torekällberget: 44 869 besökare. Ökning med sju procent jämfört med förra sommaren. Ca 63 % av besökarna kommer från andra kommuner än Södertälje. Av dem cirka 10 – 14% från andra länder.

-Sydpoolen: Exakta siffror har ännu inte redovisats, men vissa besökande målgrupper har fyrdubblats under sommaren.

-Södertäljefestivalen: 96 090. En liten ökning jämfört med förra året.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer