Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Spela klippet för att höra varför Salems kommun placerade sig högt i årets rankning. Foto: David Moro/SVT

Salem i topp i rankningen av bästa skolkommunen

Uppdaterad
Publicerad

Salem är bästa skolkommunen i Stockholms län, detta enligt Lärarförbundets årliga rankning av Sveriges 290 kommuner. Men i både Nykvarns och Södertälje kommun tappar man placeringar.

– Det stämmer att vi sjunker. Vi använder enkäten som en källa i vårt kvalitetsarbete, säger Johan Abrahamsson, tf. utbildningsdirektör på Södertälje kommun.

Det som gör att Salems kommun placerar sig högt i årets rankning är att de har höga lärarlöner och goda resultat i årskurs nio.

– Det är alltid roligt att vi uppmärksammas för den kvalité som vi erbjuder i vår kommun, säger Katarina Sweding, förvaltnings- och skolchef på Salems kommun.

Se hur kommunerna placerade sig och hör Salem och Södertälje kommun kommentera årets resultat i klippet ovan.

De senaste 20 åren har Lärarförbundet gjort en rankning av Sveriges alla kommuner för att se vilken som är den bästa skolkommunen.

Det man letar efter är den kommun som satsar på skolan och ger både lärare, elever och skolledare de verktyg som krävs för att få en bra utbildning.

Kriterierna som ligger till grund för mätningen är bland annat resurser till undervisningen, utbildade lärare, löner och betygsresultat i årskurs nio.

Källa: Lärarförbundet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer