Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Alexander Lövkvist Trapp, ordförande för Kommunal Botkyrka/Salem, och Elisabeth Bovin-Exner (M), ordförande för socialnämnden i Salems kommun, pratar om förslaget som just nu håller på att utredas. Foto: SVT

Salem vill införa språktester för anställda i äldreomsorgen

Publicerad

Salems kommun kan införa språkkrav för personalen inom äldreomsorgen, vilket Mitt i var först att rapportera om. För den redan befintliga personalen erbjuds kompetensutveckling för att nå upp till kraven, men för de som söker jobb inom äldreomsorgen kommer man behöva uppfylla kraven redan från början. Fackföreningen Kommunal ser både för- och nackdelar med den här typen av språkkrav.

Hör mer i videon ovan om förslaget som just nu utreds inom Salems kommun.

Socialnämnden i Salems kommun har låtit socialförvaltningen utreda möjligheten till språktester inom äldreomsorgen. Just nu är det tre alternativ som utreds:

  • Det första alternativet är inspirerat av grannkommunen Botkyrka. I det här alternativet ska man ta fram egna frågor som är kopplade till verksamheten. Kommunen formulerar frågorna, men testen tillhandahålls genom ett externt företag.
  • Det andra alternativet är inspirerat av Lindesbergs kommun. Enligt det här alternativet ska medarbetaren tolka olika dokument som används i arbetet. Det är sedan enhetscheferna som ska avgöra om medarbetaren förstått instruktionerna.
  • I alternativ tre upphandlar kommunen en extern leverantör som tillhandahåller prov och tekniska lösningar för genomförande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer