Marija Fischer Odén debuterar med fantasybok. Foto: SVT

Salemförfattare trotsar trenden – debuterar med fantasybok

Publicerad

Det går lite trögt för svensk fantasylitteratur just nu – men det avskräckte inte Marija Fischer Odén som nu debuterar inom genren.

Det var skogen som inspirerade den Salembaserade författaren Marija Fischer Odén första bok i vad som ska bli en trilogi. 

– I kärnan av berättelsen finns en varelse, som man sedan förstår är ett barn. Några karaktärer måste sedan ge sig iväg för att leta rätt på det här barnet. Det handlar också om tonårsångest, och om vår kontakt med naturen.    

Många tänker kanske på drakar, prinsessor och troll när de hör ordet fantasy, men genren innehåller många underkategorier, som till exempel urban fantasy som utspelar sig i verkliga miljöer.

”Finns mycket fördomar om genren”

De senaste åren, sedan hon själv började läsa fantasy i tonåren, har genren förändrats mycket enligt Maria Fischer Odén.

– Man kanske tänker att allt ser ut som Sagan om ringen, men det gör det inte längre. Jag tänker att det finns mycket fördomar om genren, säger hon.

En förändring som hon tycker sig se, och som hon själv vill bidra till, är hur kvinnor porträtteras.

– Det finns väldigt tydliga stereotyper inom fantasylitteraturen; den väna prinsessan eller den ondskefulla häxan. I min bok är det tjejerna som för berättelsen framåt, men de är inte bara jättestarka och självsäkra för det kan också bli en stereotyp.

Ger ut boken på litet förlag

Enligt Science Fiction-bokhandeln som specialiserar sig på bland annat fantasy är intresset för svensk fantasy svalt just nu. Många författare ger ut sina egna böcker, eller som Maria Fischer Odén på ett litet förlag.

Men i takt med att genren ändras tror hon att dörrarna kan öppnas för de som vanligtvis väljer bort den.

– Genren differentieras väldigt mycket, det kan vara fantasy och romance samtidigt, eller en historisk roman med inslag av magisk realism – är det fantasy då?

Så alla kommer att läsa fantasy?

– Ja precis – utan att veta om det, skrattar hon.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer