Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det har skapat korruption men också en svart ekonomi. Jag har pratat med folk i Södertälje som berättar att man till och med göra en rotfyllning och betala svart, säger SVT:s kriminalreporter Diamant Salihu. Foto: Christine Olsson/TT

Salihu om våldsspiralen i Södertälje: ”Hämnd kan vara en drivkraft”

Uppdaterad
Publicerad

Södertälje har drabbats av fyra skjutningar på en vecka. Två personer har dött till följd av skadorna och läget är mycket ansträngt i området. 

– Vi ser en konflikt bland de yngre om vem som ska ta över den lokala narkotikamarknaden, säger SVT:s kriminalreporter Diamant Salihu om de senaste skjutningarna.

Den senaste skjutningen var den 50:e dödsskjutningen i Sverige under 2022. I Södertälje får man nu nationell förstärkning i kampen mot gängvåldet.

– Exakt vad de senaste skjutningarna beror på återstår att se men hämnd kan vara motiv och en drivkraft, säger SVT:s kriminalreporter Diamant Salihu.

Salihu beskriver ett maktvakuum där kriminella strider om vem som ska ta över makten, efter att många äldre kriminella med kopplingar till Södertäljenätverket sitter i fängelse.

– Det har lett till ett maktvakuum. Resultatet av det har blivit många skjutningar och dödsskjutningar, säger han.

Trots att polisen under en tid haft framgångar i arbetet med den organiserade brottsligheten i Södertälje säger Salihu att det finns ett grundproblem där kriminella aktörer infiltrerar institutioner i staden.

– Det har skapat korruption men också en svart ekonomi. Jag har pratat med folk i Södertälje som berättar att man till och med kan göra en rotfyllning hos en tandläkare och betala svart.

Hör Diamant Salihu berätta mer om de senaste skjutningarna i videon ovan

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Våldsspiralen i Södertälje

Mer i ämnet