Saltå kvarn slutar sälja bröd i butik

Publicerad

Dålig lönsamhet gör att Saltå kvarn inte längre kommer att sälja bröd via livsmedelsbutikerna. Företaget lägger ner sitt bageri i Bromma.

– Grundorsaken till att vi slutar sälja i livsmedelsbutikerna är att det är gravt olönsamt. Vi har hållit på länge, men det går inte längre, säger Johan Ununger, vd på Saltå kvarn, till SVT Nyheter Södertälje.

Han är kritisk till dagens system där bagerierna själva måste stå för omkostnaderna vid brödförsäljningen och de stora livsmedelskedjorna bara står för en försäljningsplats.

Vill inte kommentera

När SVT Nyheter Södertälje kontaktar de stora livsmedelskedjorna säger Ica att varje handlare har enskilda avtal med leverantören. Coop menar att de kommer att föra ett samtal med Saltå kvarn.

Branschorganisationen Svensk dagligvaruhandel vill inte uttala sig i frågor som gäller avtal mellan leverantörer och handel.

Bagare sägs upp

I samband med att Brommabageriet läggs ner har omkring tio anställda varslats.

– Det är ju den stora frågan, att vi säger upp folk. Men det är kompetenta bagare och jag är full av tillförsikt att de får nya jobb, säger Johan Ununger.

”Inte hanterat frågan”

En av de butiker dit leveranserna av Järnabrödet nu upphör är Coop Forum Folkparken.

– Det är jättetråkigt. Det är en lokal leverantör och många kunder vill ha ekologiska varor så det kommer självklart att bli saknat. Vi har inte hanterat frågan ännu eftersom jag läste det här i tidningen imorse, säger butikschefen Pernilla Westin.

Bröd kommer att fortsätta att bakas, men det kommer bara att säljas i butiken i Järna eller på Södermalm i Stockholm. Limporna kommer att finnas kvar i livsmedelsbutikernas hyllor under oktober.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer