Torekällgymnasiet och komvux vill samarbeta, bland annat kring undersköterskeutbildningarna. Foto: SVT/TT/SVT

Så ska fler vuxna få yrkesutbildning

Uppdaterad
Publicerad

Nu vill Torekällgymnasiet och vuxenutbildningen starta ett samarbete kring de praktiska yrkesutbildningarna, detta för att kunna möta arbetsmarknadens behov.

De senaste åren har allt färre gymnasieelever sökt sig till de praktiska yrkesprogrammen. Samtidigt är det många vuxna som vill som vill utbilda sig inom bristyrken, som till exempel undersköterska och fordonsmekaniker, på komvux. Men i år har åttahundra vuxna nekas studieplats.

– Det är femtio procent av de som sökte som nekas, de vill inget hellre än att få en yrkesutbildning och komma ut och jobba men som vi måste säga nej till tyvärr, säger Achilles French, rektor på komvux.

Genom ett samarbete vill Torekällgymnasiet och vuxenutbildningen möta arbetsmarknadens behov.

– Vi har stora dyra lokaler som kan komma till användning, och dessutom kan vi bredda utbildningarna om vi har ett större elevunderlag, säger Torekällgymnasiets rektor Carin Caputo.

– Det är många av yrkesutbildningarna på gymnasiet som har ett lågt deltagaravtal men som arbetsmarknaden skriker efter. Till exempel vvs och hissmontörer, säger Achilles French.

Unga och vuxna kan plugga ihop

Samarbetet kan ske inom alla utbildningar som komvux har behov av enligt Carin Caputo, men exakt hur det praktiska upplägget kan komma att se ut är oklart.

– Det skulle kunna vara så att våra lärare och våra lokaler används för att utbilda de vuxna. Men det skulle också kunna vara så att de läser vissa kurser tillsammans med våra elever. Det är så långt vi har kommit i dagsläget, säger hon.

Elev: ”Skulle inte se bra ut”

Men Doris Samura Kamara, sistaårselev på vårdprogrammet på Torekällgymnasiet är lite skeptisk.

– Det skulle inte se så bra ut, vi är så olika åldersgrupper och det skulle känns jobbigt för både vuxna och ungdomar för de har ett annat sätt att tänka än vi ungdomar.

Men är inte det en bra sak, att man kan lära av varandra?

– Jo, det är en bra sak men det handlar om att man ska känna sig trygg.

Men komvux-rektorn Achilles French menar att det finns mer att vinna på samarbete.

– Visst måste vi ta höjd för de ifrågasättande som finns, men det är så otroligt viktigt att vi får ut folk i arbete, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.