Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Södertäljepolisen Johan Allard visa hur mordet gick till och hör hur enheten ”grova brott” samarbetade med den lokala polisen. Foto: SVT

Samarbete blev vägvinnande – ”En av de största utredningar jag varit med om”

Uppdaterad
Publicerad

Utan att ha med gängkonflikten att göra mördades en 41-årig man i Södertälje för ett år sedan. Nu pågår rättegång mot 13 åtalade.

– Det blev framgångsrikt med samarbetet, där vi valde att ha lokalpolis kvar i utredningen, säger kommissarie Johan Allard.

Polisens regionala enheter för grova brott ska sedan en tid, om möjligt, samarbeta med lokala poliser där ett grovt brott har begåtts, såsom ett mord.

Den arbetsmetoden användes när man utredde det uppmärksammade mordet på 41-åringen i Ronna.

– Resurserna i polisområde syd ställde sitt ”grova brotts-team” till förfogande. De kom ner till Södertälje och vi arbetade tillsammans, säger kommissarie Johan Allard.

Men förtjänar inte alla grova brott en bred förundersökning?

– Det är min uppfattning att de får. Men det kan vara en utmaning när vittnen eller målsäganden i andra fall inte vågar berätta vad som hänt. Här hittade vi också bevis snabbt. Vi hade tur samtidigt som vi också utförde ett gediget samarbete.

Rättegången avslutas på Lucia. och dom förväntas i början på 2024.

Se i polisen visa brottsförloppet i videon

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.