Foto: Polisen

Samir dömdes för mord – friades 30 år senare

Uppdaterad
Publicerad

Han dömdes för det brutala mordet på sin styvmamma för 30 år sedan. Men nu frias Samir Sabri. SVT Nyheter har tittat närmare på ett rättsfall som det länge har pratats om i Södertälje.

Det var en försommarmorgon 1986 som Samir Sabri ringde SOS Alarm och berättade att han just hade mördat sin styvmamma. Han, som då var 15 år, tog på sig skulden för det fasansfulla knivmordet han just sett sin pappa begå i lägenheten i Tensta.

– Att se sin far döda en person som man älskar och samtidigt ta på sig skulden för det, och att tänka att ”jag kunde ha förhindrat det om jag hade berättat det för polisen, då skulle hon ha levt”, och då känna att ”jag är delaktig i det här”, säger Samir Sabri.

Foto: Polisen

Han vågade inte säga emot pappan, för om han inte lydde, hotade pappan med att döda både Samir och hans lillebror.

Blev kriminell

Samir Sabri dömdes till sluten psykiatrisk vård – men 1,5 år senare tog han tillbaka sitt erkännande. När det inte ledde till ett frikännande bestämde han sig för att hämnas på samhället. Han inledde en 20 år lång kriminell bana som kantades av droger och värdetransportrån.

Foto: Polisen
Foto: Polisen

Ryktet om den oskyldige pojken spreds bland de assyrisk-syrianska landsmännen och har alltsedan dess blivit en vandringssägen i bland annat Södertälje. Samirs advokat, Sargon de Basso, minns att han var 9 år gammal, när han hörde talas om händelsen vid middagsbordet.

– Det blev en ”urban legend” som nådde hela vägen från norrförorterna i Stockholm till Örebro där vi bodde, säger Sargon de Basso, i Aftonbladets podd #Fallet – ett program som i över tio avsnitt skildrat händelsen.

Samirs advokat, Sargon de Basso, hörde talas om mordet första gången som nioåring. ”Det var som en urban legend bland assyrier och syrianer”. Foto: Pressbild

– Djugeltrummorna gick och ordet och ryktet på gatan var uteslutande ett och detsamma, nämligen att det var pappan som var gärningsman och att Samir var högst oskyldig. Att det var ett barn som hade farit oerhört illa och ett rättssamhälle som har varit helt blint inför den verklighet som han har utsatts för.

Palme-mordet tog polisresurserna

Mordutredningen lades ner efter bara några veckor. Och när domen kom så bestod den av bara fem sidor. Enligt uppgifter var det en oerfaren brottsutredare som fick ärendet på sitt mord.

Den viktigaste förklaringen är att statsminister Olof Palme hade mördats bara tre månader tidigare. Något som troligtvis påverkade utredningen av mordet i Tensta. Det säger den numera pensionerade polischefen Eric Rönnegård, till Aftonbladet. Han menar att den blev lidande pågrund av att alla tillgängliga resurser då lades på det högprioriterade mordet.

– Det var väldigt mycket rutiner som inte följdes då, det var rena vilda västern hos polisen i Stockholm, säger Eric Rönnegård till tidningen.

Tack vare nya avgörande uppgifter om blodspåren som Aftonbladet lyckades gräva fram, kastades ett nytt ljus över fallet. I april 2016 beviljades resningsansökan. Och så i december kom Svea hovrätts dom – Samir Sabri frikändes.

– För mig hade det räckt att historien har kommit ut till allmänheten. Att bli friad är en upprättelse i upprättelsen, säger han och brister ut i tårar.

Försonats på pappans dödsbädd

För sex år sedan dog hans pappa i en hjärntumör.

Foto: Polisen

– Under alla dessa år så har han inte erkänt någonting ända fram till sin dödsbädd. Då erkände han att det han gjorde när han mördade henne – och att lägga över det på mig – var fel, säger han och tillägger:

– Jag är så tacksam att jag fick de tre månaderna med honom och att jag tog det steget och förlät honom. Inte för det han har gjort men man kan försonas på olika sätt.

Jobbar med ungdomar

Idag jobbar Samir Sabri med utsatta ungdomar som bland annat har ett kriminellt förflutet.

– Jag kan möta dem på samma nivå, jag vet vad de går igenom. Många är påtända då de inte vågar känna sin smärta men då brukar jag säga att det första steget är att bli drogfri. Sedan gäller det att tro på att man kan göra en förändring, se på mig, jag har gjort det.

Bok släpps

Till våren släpps boken ”Fallet Samir”, skriven av Aftonbladets kriminalreporter Anders Johansson och Samir Sabri.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.