Thomas Mattisson välkomnar förslaget om nytt brott. Foto: TT/Privat

Södertäljepolisen välkomnar förslaget om ”blåljussabotage”

Uppdaterad
Publicerad

Idag har riksåklagare Anders Perklev lämnat över den så kallade blåljusutredningen till regeringen. Under en presskonferens på onsdagseftermiddagen presenterades förslaget om ett nytt brott som ska kallas ”blåljussabotage”. Södertäljepolisens huvudsskyddsombud välkomnar förslaget.

Målet är att skärpa straffen för de som försöker hindra räddningstjänsten, ambulanssjukvården och polisens arbete genom olika former av attacker. Polisen i Södertälje välkomnar förslaget.

– Signalvärdet i en ny lagstiftning är bra, det behöver förtydligas att samhället inte accepterar den här typen av attacker mot blåljuspersonal, säger Thomas Mattisson, huvudskyddsombud på Södertäljepolisen.

Hur upplever du de här problemen i Södertälje?

– Vi drabbas inte av attacker som stenkastning i så stor utsträckning längre. Vi tog grepp om problematiken när den började i Ronna och Hovsjö för tio, tolv år sedan, säger Thomas Mattisson.

Jobbar nära ungdomarna

Han menar att man kontinuerligt arbetar med stenkastning och andra former av attacker och att man därför inte upplever det som ett problem längre.

– Det centrala vid den här typen av arbete är att vara nära ungdomarna. Nära och länge, avslutar Thomas Mattisson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.